Gasbelysning och 7 andra toxiska, gränssnittsrelaterade förhållningsvanor | BurnbrightLove.com

Gasbelysning och 7 andra toxiska, gränssnittsrelaterade förhållningsvanor

Gasbelysning och 7 andra toxiska, gränssnittsrelaterade förhållningsvanor

Vi hör ordet "gaslighting" kastas runt hela tiden, men vad betyder det egentligen? Google definierar "gaslight" som ett verb som betyder "manipulera (någon) av psykologiska medel till att ifrågasätta sin egen mentala hälsa" - men verkligheten i gaslighting är betydligt mer komplicerat. I själva verket kan du faktiskt vara giftiga gaslighter i din relation utan att ens veta om det.

Såvitt jag vet, har varje relation stunder som gör att du önskar att du kunde ta tillbaka ord. Men utanför dessa uppenbara stunder av ånger, är det möjligt att du orsaka din partner känslomässig skada med saker du säger genom att få nära gaslighting.

Tänk på detta: Hur ofta använder du frasen ”som är galen” med hänvisning till något din partner gjorde eller planerar att göra? Oavsett om du tänkt att, upphäver detta din partners känslor och ger dig övertaget. När du är klar uppsåt och målmedvetet, detta kallas gaslighting, ett beteende som definieras av National familjevåld Hotlineas ”En extremt effektiv form av känslomässiga övergrepp som orsakar ett offer att ifrågasätta sina egna känslor, instinkter och förnuft, vilket ger den missbrukande partner en mycket makt.”

load...

9 Signs din partner Gaslighting dig och vad Att göra

Termen för denna typ av psykologisk manipulation härstammar från 1938 spela Gas Light, där man försökte övertyga hustrun hon var galen av subtilt ändra sin omgivning och insisterar hon var vanföreställningar. Donna Anderson ofRed, författare Flags of Love Bedrägeri: 10 tecken du dejtar en Sociopath, säger sanna former av gaslighting såsom det är aldrig oavsiktligt.

”Gaslighting uppstår när människor försöker få sina partners att tvivla sina egna uppfattningar”, förklarar hon. ”En typisk taktik gömmer partnerns nycklar, säger ingenting medan partnern frenetiskt letar efter dem, ersätter nycklarna exakt var partner lämnade dem, och sedan hävda att partnern förlorar sitt sinne.”

load...

Det är dock möjligt att du är på väg ner den farliga väg som kan leda till gaslighting utan ännu är att extrema. Här är åtta tecken du kan vara på väg att gaslighting.

1. Du avslutar samtal med förolämpningar: Det är en sak att vilja gå vidare från en konversation. Det är en annan att systematiskt förolämpa din partner när du gör det, säger Ramani Durvasula, Ph.D., författare Ska jag stanna eller ska jag gå: Att överleva en relation med en Narcissist. Durvasula säger vanligt problem fraser inkluderar ”Jag är inte lyssnar på den galna prata längre” eller ”Du är för känslig.”

2. Du vänder din partners problem i kritik av dem: En annan beteende från dig som kan bära ner din partners självkänsla är om du klandra dem för allt - även när situationen är utanför deras kontroll. Till exempel, säger Durvasula det är problematiskt om din partner uttrycker oro om pengar, bara för dig att säga något i stil med, ”Sluta klaga.”

Detta kan ha samband med en gemensam personlighetsdrag av gaslighters: narcissism. ”De är gjorda av psykologisk Teflon och allt glider bort från dem”, Durvasula säger. ”Så att de inte kan ha medkännande samtal om svåra sätt.”

Du kanske saknas dessa tecken att du är en Toxic Partner

3. Du gör dem tvivla på deras verklighet: Titeln på Gas Lightplay kommer från scener där missbruk man sökte lägenheten ovanför deras hem för förlorade juveler varje natt - vilket skulle leda till att gas ljus i sitt eget hem att tona ned. Men när hustrun noteras att skulle man säga att hon bara inbillning.

Även när det gäller är inte så extrem, säger Durvasula det känslomässigt skadligt att regelbundet tvivlar på din partner verklighet genom att säga saker som: ”Det hände inte på det sättet.” I stället, acceptera att det finns två sidor av varje historia.

load...

4. Du bor i relationer tills något bättre dyker upp: Ett annat tecken på att du kan vara fel är om du letar efter en relation med någon bättre. Nikki Martinez, doktor i psykologi och licensierade rådgivare, förklarar människor benägna att gaslighting tror att de förtjänar mer och ständigt notera när en nuvarande partner stiger förhoppningar. Hon säger dessa människor ”som den person de med tillräckligt för nu, men ser inte detta som en långsiktig partner eller permanent partner för sig själva.”

5. Du vägrar att ta ansvar: Många beteenden relaterade till gaslighting kommer från ett behov av att vara rätt om allt, förklarade Tina B. Tessina, Ph.D., psykoterapeut och författare Hur ska vara lycklig Partners: Arbeta ut tillsammans. Tänk på alla gånger du fortsatt ett argument även efter att du kände din partner hade verkligen giltig bara för att du inte vill ”förlora”.

6. Din partner går till stora ansträngningar för att förklara: I de tidiga stadierna av vägen till gaslighting, kan din partner försöker få dig att se hans eller hennes sida. Durvasula säger att detta uppstår ofta genom ”relations e-post.” Hon säger partnern en potentiell gaslighter kan tillgripa långa e-post eller texter om de tror att det är det enda sättet de kan göra en punkt utan att stängas av.

Du kan vara en Toxic Förälder och inte vet det

7. Din partner sätter upp en vägg: Som förhållandet eller gaslighting beteende fortskrider kan din partner vägrar att prata om problem om de inte tror att det finns någon punkt. Tessina säger andra beteenden partner till en gaslighter kan uppvisa inkludera bli orolig, deprimerad eller arg.

8. Du berättar ständigt vita lögner: Du kanske tänker på det som en skyddsmekanism, men Tessina sade de flesta former av liggande faktiskt gaslighting. Till exempel, om din partner kommenterar på din nya skjorta, men du vill inte erkänna att du spenderat pengar på det, du kanske hävdar att det är faktiskt gammal. Det är ett sinne spel. Andra exempel säger att du arbetar när du gör något annat, uppmuntra dina barn att inte berätta för din partner något eller dölja någon typ av svek.

Den goda nyheten är att någon av dessa beteenden är möjligt att korrigera med medvetenhet och hjälp. Durvasula rekommenderar individuell terapi för att lära dig hur man tar terapi ansvar och par att hjälpa dig att förbättra kommunikationstekniker. Med denna typ av vägledning och personlig mindfulness, är det möjligt att släcker ljuset på gaslighting.

Relaterade nyheter


Post Kärlek

6 beprövade personlighetsdrag som gör det lättare att hitta kärlek

Post Kärlek

Vad exakt är det med ett erotiskt middagsfest?

Post Kärlek

Vad ska man göra om sex ger dig ångest

Post Kärlek

Spermier håller dig unga och 49 andra galna sexfakta du behöver veta

Post Kärlek

3 kvinnor på vilka triadrelationer som verkligen är

Post Kärlek

Att vara transgender fick mig förbjuden från Tinder

Post Kärlek

11 små saker som helt kan omvandla ditt förhållande

Post Kärlek

Jag bodde i ett sexlöst äktenskap - här är vad det lärde mig

Post Kärlek

Heta, heta, heta sexiga ställen i kvinnan

Post Kärlek

Den enda trick att känna sig närmare och undvika besvikelse på valentins dag

Post Kärlek

Varför en tid bort från din partner kan vara precis vad ditt sexliv behöver

Post Kärlek

Vad ska man skriva på ett valentins dagskort för varje förhållande