Nu vet vi varför katter verkligen har whiskers | BurnbrightLove.com

Nu vet vi varför katter verkligen har whiskers

Nu vet vi varför katter verkligen har whiskers

Min mormor Hazel hade en katt som heter Molly, som hon älskade. I själva verket är det nog säkert att säga att hon var besatt med Molly. Så när Molly började snubbla runt och agera desorienterad, min mormor förståe fortsatte att panik och ta henne BFF (bäst katt vän, natch) direkt till veterinären.

Lyckligtvis var det inte en värsta scenariot - dvs vissa sällsynta och aggressiv cancer - som orsakade Mollys problem. Snarare roten till problemet var något ingen av oss förväntade: hennes morrhår.

Visst, vi visste alla att de inte bara existerar för dekoration. Men för att vara ärlig, vi hade inte riktigt någonsin stannade för att fråga: "Varför katter har morrhår?" Tja, om du är så nyfiken som en katt om denna fråga, här är 411 på din katt är ansiktshår.

load...

Till att börja med, katters morrhår eller vibrissae, är extremt känsliga sensoriska verktyg. Enligt toLive Science dessa taktila hår är fullmatade med nerver, som hjälper till att göra katter medvetna om sin omgivning.

För att uttrycka det i sitt sammanhang, är det ungefär som att ha fingrar som växer ut ur ditt ansikte - de tillåter dig att storlek upp föremål, människor och platser helt enkelt genom beröring, även på natten. Eftersom en katts morrhår är ungefär så länge katten är bred, katter använder ofta sina morrhår att bedöma om de kan pressa in i ett utrymme.

Det är dags att sluta skrämma din katt med gurka

Ett annat sätt katter använda sina morrhår? När jakt (eller när man försöker undvika att bli jagade). Eftersom katters morrhår är så känslig, kan de upptäcka förändringar i luftströmmar. Detta hjälper dem både lokalisera byten och undvika närmar potentiella rovdjur.

load...

Whiskers är också en utmärkt barometerfor din katts humör. Det är rätt; din katt vän kanske försöker berätta något, och du helt enkelt inte plocka upp de visuella ledtrådar. Detta inkluderar spända whiskers när din katt känner sig hotad, avslappnad whiskers när din katt mår lugn och framåt drivit whiskers när din katt är upphetsad eller varning.

Så vad gjorde whiskers har att göra med tillståndet hos min farmor katt? Vid ytterligare inspektion upptäckte veterinären att Molly på något sätt hade singed whiskers från ena sidan av hennes ansikte. Eftersom katt whiskers är så känslig, kan skadade whiskers utlösa förödelse på ditt husdjur nervsystem. Katten kommer inte att kunna ta emot navigationssignalerna normalt får från sina morrhår, vilket kan leda till allt från förvirring till snubblande och mycket mer. Dessutom kan det orsaka din katt smärta att förlora sina morrhår, så det är bäst att träna en hands-off strategi.

Vad är en hälsosam vikt för katter? Siffrorna förmodligen inte vad du tror

Dessutom, varför skulle du någonsin vill bråka med din katts inbyggda sensoriska system ändå? Det är vad han eller hon använder för att få fram information om världen omkring dem. Och hey, innehåller det du! Du kan tacka din katts morrhår för att hjälpa att tolka dig positivt och hjälpa din katt att känna sig trygga nog omkring dig att bilda din formidabla obligation.

Detta inlägg sponsrades av Blue Buffalo.

Relaterade nyheter


Post Husdjur

Tänk på att anta en katt? Det finns ingen bättre tid än kattensäsongen

Post Husdjur

130 unika kvinnliga hundnamn som är perfekta för din pup

Post Husdjur

Katt nyser är bedårande, men de kan också betyda att du behöver ringa till veterinären

Post Husdjur

10 saker du inte visste om den nationella hundshowen

Post Husdjur

Varför är katter så darrade noga över maten?

Post Husdjur

Varför kramar min katt mig?

Post Husdjur

Paraphimosis är den märkliga hunden penis tillståndet du behöver veta om

Post Husdjur

Hur stoppar du valpen från att tugga och mer

Post Husdjur

Behöver du oroa dig för BPA nivåer i din hund?

Post Husdjur

Kan husdjur vara rasistiska?

Post Husdjur

Vetenskapen har visat att barn hellre skulle umgås med husdjur än syskon

Post Husdjur

Hur man hanterar en hund som är en kräsen äter