Kan husdjur lida av ledsen (årstidssjukdom)? | BurnbrightLove.com

Kan husdjur lida av ledsen (årstidssjukdom)?

Kan husdjur lida av ledsen (årstidssjukdom)?

På vintern, många människor upplever årstidsbunden depression eller SAD, en fråga i samband med letargi på grund av korta, kalla dagar. Många djurägare har rapporterat att förändringar i sina husdjur under vintermånaderna också. En katt kan äta mer eller ändra sina aktiva timmar. En hund kan vara mindre benägna att resa sig från en tupplur att hälsa dig som dagarna blir kortare. Detta gjorde oss undrar: Har husdjur får SAD också?

”Eftersom vi inte kan prata med våra djurindivider och avgöra om de är deprimerade, måste vi lita på 'depressive-liknande beteenden,' såsom ökad kryper och minskad rörelseförmåga,” säger Dr. Joe Turk, en veterinär atAnimal Care center Saint Joseph, Michigan. ”Även om SAD är inte en erkänd sjukdom eller ett tillstånd hos hundar eller katter, är det verkligen möjligt.”

load...

Varför Katter Knåda? Det finns faktiskt 7 sätt att svara på det

Medan Turk säger de flesta av hans patienter inte märker en säsongs skillnad i deras husdjurs beteende har han hört några oro över vintern. Men veterinärer kan inte vara säker på att det är relaterat till SAD. Bortom en förändring i dagsljus är en orsak, säger han, ”andra möjligheter inkluderar temperaturvariationer, aktivitetsnivå / motion förändringar, säsongsbunden allergi eller ens en minskning av tillgängliga byten och jakt aktivitet.”

Det är också möjligt vintertid beteendeförändringar faktiskt våra husdjur som reagerar mer usthan vädret. ”Eftersom många av våra sällskapsdjur är så i samklang med sina folks humör, är det också möjligt att personer med SAD kan vara mer benägna att ha husdjur som också uppvisar samtidig depressiva beteende”, sade han.

load...

Varför äter hundar gräs?

Det finns flera produkter på marknaden för behandling av SAD i husdjur, från husdjursvänlig UV-lamporna till D-vitamin och andra kosttillskott, men Turk säger att ta dessa med en nypa salt. ”Anekdot, jag har flera kunder som använder dessa lampor för själva som har rapporterat att deras katter och hundar älskar att sola sig i ljuset med dem”, sa han till mig. De är inte skadligt, säger han, men det finns inte vetenskapligt tillförlitliga studier för att bekräfta om de har verklig nytta.

Han är ännu mer skeptiska av kosttillskott. ”Medan kosttillskott såsom vitamin D och melatonin har prövats i flera arter, har jag sett någon nytta hos hundar och katter”, sade han. ”Teoretiskt åtminstone bör alla katter och hundar på en välbalanserad kommersiella livsmedel inte kräver någon extra tillskott”. Han uppmanar också alla som överväger ett komplement för att köra den genom sin veterinär först. ”Regel nr 1 inom veterinärmedicin bör vara: 'Katter och hundar är notlittle folk'” sa han till mig. ”Vissa människor läkemedel och kosttillskott kan vara farligt för husdjur.”

10 hundraser som beter sig som katter - Om du verkligen inte kan göra upp dig

Innan du borsta bort en vinter beteendeförändring som ingen big deal, rekommenderar Turk tala med din veterinär, särskilt katter. ”Katter är mästare på att dölja tecken på sjukdom, och ibland mindre beteendeförändringar kan vara ett tecken på ett allvarligt fysiskt problem”, sade han. Om ditt husdjur säsongs frågor fortsätter rekommenderar Turk ger en bra plats för dem att ligga i solen, några nya leksaker, pussel matare och införliva mer spel i ditt djurs rutin.

Relaterade nyheter


Post Husdjur

Den kompletta guiden till kattens kroppsspråk

Post Husdjur

5 steg för att uppfylla ditt husdjur öde som modell

Post Husdjur

7 gånger när kvalitet sällskapsdjur är värt vartenda öre

Post Husdjur

Hur man hanterar en hund som är en kräsen äter

Post Husdjur

Paraphimosis är den märkliga hunden penis tillståndet du behöver veta om

Post Husdjur

Varför verkar inte hundar ha navelknappar?

Post Husdjur

Varför är katter så besatta av lådor?

Post Husdjur

Möt den caucasian ovcharka - den fantastiska hundrasen som hämtar från bergen

Post Husdjur

Om hundar inte svettas, hur svalnar de?

Post Husdjur

23 hemlagade hundmatrecept som din pup kommer absolut att älska

Post Husdjur

Ska katter tillåtas utanför? viktiga punkter från båda sidor av debatten

Post Husdjur

Varför skyr hundar?