9 av dina mest pressande katthälsoproblem besvaras | BurnbrightLove.com

9 av dina mest pressande katthälsoproblem besvaras

9 av dina mest pressande katthälsoproblem besvaras

På PetCoach, svarar vi nästan 2000 frågor per vecka från Pet föräldrar, så vi vet vilka typer av frågor som har dem kliar sina huvuden. Här är en lista över några av de vanligaste hälsoproblem från kattägare.

Varför min katt kräkas rutinmässigt?

Jag har ofta hört, ”Han är en vomiter” när kattägare beskriver deras annars till synes friska kattens vanor på hans rutin veterinärbesök. Det är som om det är normalt för katter, vilket är en ovanlig sak att anta, eftersom de flesta människor inte skulle överväga samma sak ”normal” i sig själva eller deras mänskliga barn.

load...

Eftersom katter brudgummen sig genom att slicka de ofta svälja päls, och därefter få hårbollar som de behöver för att befria sig från. Men actualvomiting, dvs att föra upp mat eller vätska från magen, är inte rutinmässigt, och bör alltid undersökas. Orsakerna till frekventa kräkningar hos katter inkluderar födoämnesallergier och känslighet, inälvsparasiter, hjärtmask, njursjukdom, inflammatorisk tarmsjukdom, leverproblem, och många, många andra saker. Om vanlig kräkning inte löser med tillägg av en hårboll pasta eller diet, måste det utredas.

Hur mycket kostar det faktiskt kostar att äga en katt?

Varför är min katt kissar utanför lådan?

load...

Onormal kattlådan användning är bane katt ägande. Hur kan din älskade päls-ball ta hämnd på din mormors persisk matta? Svaret är inte alltid enkelt.

I de flesta fall är det enkla svaret att katter undvika kattlådan när de associerar det med smärta. När de söker sig andra ställen att urinera, som direkt ovanpå din pojkvän skjorta, är det inte för att de försöker straffa dig för att tillbringa tid med honom. Det är för att deras små kitty hjärnor berätta för dem att om det gör ont att kissa i kattlådan, bör de försöker gå någon annanstans.

Vad som orsakar smärtan? Hos katter över 7 år, urinvägsinfektioner är ofta orsaken, och de kan ha urinblåsan stenar eller ens blås cancer samt. Hos katter under 7 år, är orsaken oftast ett tillstånd som kallas kattdjur idiopatisk cystit, vilket innebär all smärta och inflammation i en urinvägsinfektion är där, men det finns ingen infektion. Detta kan vara en komplicerad situation att hantera och kräver ofta en diet förändring och läkemedel.

Varför min katt sover hela tiden?

Vuxna katter sover mycket under normala omständigheter - enligt vissa beräkningar så mycket som 15 till 20 timmar per dag. Om din katt agerar normalt annars skulle det inte finnas anledning till oro.

Men om din tidigare normal katt börjar sova mer, notera. Förväxla inte sova för äkta letargi. Letargi kan ha flera orsaker, bland annat låga syrenivåer på grund av anemi (minskat antal röda blodkroppar) eller hjärtsjukdomar och helt enkelt inte mår bra på grund av illamående eller smärta. Utvärdera din katts välbefinnande på ett holistiskt sätt, märker mat och vattenförbrukning, kattlådan användning och interaktion med familjemedlemmar och andra husdjur.

Är nysningar ett tecken på sjukdom i min katt?

Visst, och det finns en nysning här inte troligt ett stort bekymmer. Men nysningar som blir ofta, särskilt när de åtföljs av nasal eller okulär (eye) ansvarsfrihet, kan vara ett tecken på andningsproblem.

load...

Feline herpesvirus är mycket vanligt, till den grad att de flesta katter i USA har det. De flesta av dem har aldrig problem med det efter att de blir vuxna och deras immunförsvar mognar, men några katter kommer att påverkas hela sitt liv, särskilt under tider av stress. Precis som hos människor, replikerar viruset när immunförsvaret är nedsatt, och resultaten i de flesta katter är milda respiratoriska tecken som vanligtvis lösa inom några dagar. Om letargi, minskad aptit eller gul eller grön nasal eller ögonurladdnings noteras, är ett veterinär besök motiverat, eftersom dessa tecken signalerar sannolikt närvaron av en sekundär bakteriell infektion.

12 överraskande (och ibland obehagligt) tecknar din katt faktiskt inte hatar dig

Varför min katt ögon verkar vatten hela tiden?

Än en gång, är vår gamle vän herpes ofta den skyldige. Herpesvirus ofta manifesteras i katter som kroniskt påverkas som vattniga flytningar från en eller båda ögonen. Det är oftast inte ett stort problem, men när urladdningen vänder grumligt eller katten börjar kisa (vilket indikerar ljuskänslighet och därmed smärta) är det dags att överväga behandling.

Tillskott med aminosyran lysin verkar för att bromsa hastigheten med vilken herpesvirus kan reproducera, och därefter förbättrar symptomen. Lysintillskott för katter kommer i många former, av vilka många kan köpas över disk på djuraffärer. Urladdning som kvarstår bör alltid kontrolleras av din veterinär, eftersom det kan tyda på en allvarlig ögonproblem som snabbt kan förvärras.

Varför min katt verkar mager helt plötsligt?

Även om du kan försöka få din rejäl pott att banta, du vill göra det på ett kontrollerat sätt som uppmuntrar gradvis viktminskning över tiden. Snabb viktminskning, speciellt när den kombineras med en normal eller ökad aptit, kan vara ett tecken på hypertyreos. Hypertyreos uppstår när sköldkörteln sparkar in överväxeln och ramper upp kattens ämnesomsättning, vilket ökar näringsförbrukning och slutligen viktminskning.

En annan viktig orsak till viktminskning, särskilt i tidigare överviktiga katter är diabetes. Till skillnad från hos hundar, är viktminskning ett relativt sent skede komplikation av diabetes hos katter och indikerar att sjukdomen är betydligt avancerad. Cancer och hjärtsjukdomar kan också orsaka viktminskning tillsammans med andra allvarliga problem. Oförklarlig viktminskning behöver utredas av din veterinär omedelbart.

Varför är min katt gömmer sig?

I naturen, katter är nattdjur, vilket innebär att de sover under dagen och jagar på natten. Tack vare oss, behöver de inte att jaga längre, men speciellt när de är unga, många av dem behålla detta schema tills de börjar anpassa sig till vår när de blir äldre.

När en tidigare social katt börjar plötsligt att undvika kontakt med andra djur och människor i familjen, är det troligt ett tecken på att något är fel. Uttag från social kontakt är en vanlig reaktion på sjukdomskänsla hos vilda djur eftersom djuret inte vill verka svag för potentiella rovdjur. Om din katt börjar undvika dig, boka tid hos din veterinär för att avgöra vad som kan orsaka denna plötsliga förändring i beteende.

Hur kommer min katt är så kliande?

Det finns i princip tre orsaker till klåda hos katter: parasiter, svampinfektioner och allergier. Parasiter, som loppor och kvalster, är klart mycket vanligare hos katter som går utanför, men i hushåll med katter och hundar kan loppor lifta in hundarna och hoppa på katterna. Kvalster är mindre vanliga, men kan överföras från andra katter och hundar. Ringorm är faktiskt en svamp, och inte en mask, och är vanligt hos katter och kattungar nyligen inrymt i skyddsrum eller räddningar.

Om loppor, kvalster och ringorm har kunnat uteslutas, är det troligt att allergier gör din katt kliande. Allergier kan vara svårt att behandla hos katter, och oftast måste vi använda speciella läkemedel som hämmar immunsystemet och därmed den allergiska reaktionen. Många katter också dra nytta av en förändring till ett recept allergivänliga kost. Allergier kräver normalt livslång behandling, även om vissa katter bara påverkas under vissa årstider.

Hur vet jag om min katt har parasiter?

Inälvsparasiter hos katter, särskilt katter som går utanför, är vanliga. Vanligtvis kommer katten visar vissa tecken på intestinal nöd, såsom kräkningar eller diarré. Din veterinär kan enkelt plocka upp på de flesta inälvsparasiter genom att kontrollera ett urval av din katts avföring för parasit ägg. Men bandmask, som är en av de vanligaste tarmparasiter hos katter, ofta inte orsaka en hel del symptom och brukar inte dyka upp på fekal tester.

Bandmask är nästan alltid överföras till katter när de biten av loppor, men de kan också få bandmaskar av att äta gnagare. Ägare är ofta upprörda att faktiskt se binnikemask ”segment” krypa runt på sin katt bakre änden, där de snabbt dör utanför sin föredragna miljö (kattens tarmar). Om din katt har bandmaskar, men du vill vara säker på att inte bara behandla bandmask angrepp med lämpliga avmaskning behandling som ordinerats av din veterinär, men också behandla din katt för loppor varje månad, för att förhindra ytterligare angrepp.

25 slumpmässiga katt beteenden slutligen förklaras

Relaterade nyheter


Post Husdjur

12 överraskande (och ibland skumma) tecken, din katt hatar faktiskt inte dig

Post Husdjur

Gör katter fisa?

Post Husdjur

Skulle kvicksilver i behandlar vara skadliga för min katt?

Post Husdjur

Vilken coprophagia är och hur man stoppar din hund från att göra det

Post Husdjur

10 tips som hjälper dig att hitta en ansedd tysk herde uppfödare

Post Husdjur

Varför är katter så besatta av lådor?

Post Husdjur

Hundar kan spela en nyckelroll i en cancerpatientens återhämtning

Post Husdjur

Om din hund slumpmässigt blir aggressiv kan vi veta varför

Post Husdjur

Allt du behöver veta om wolf-hund hybrider

Post Husdjur

Är din hunds mikrochip orsakad av mer skada än bra?

Post Husdjur

Allt du behöver veta om den nya bullerangstmedicinen för hundar

Post Husdjur

Så får du hunden att älska när du måste vara borta mycket