Vilken internationell kvinnodag har att göra med vården | BurnbrightLove.com

Vilken internationell kvinnodag har att göra med vården

Vilken internationell kvinnodag har att göra med vården

När du tänker på den internationella kvinnodagen, kan hälsa och välbefinnande inte vara den första ämne som kommer att tänka på, men i verkligheten, det finns ett starkt samband. Den första internationella kvinno Dayhad sina rötter i arbetarrörelsen och organiserades av kvinnor främst arbetar som klädarbetare. Medan de rally för förbättrade arbetsvillkor, inklusive förbättrade timmar och betala, det fanns också andra faktorer i spel: hälsa och säkerhet.

Början av 20-talet plagg fabriker (eller fabriker för den delen) inte kända för sina stränga hälso- och säkerhetsnormer på arbetsplatsen, än mindre hur de långa timmar och minimala löner påverkade arbetarnas välbefinnande under off-timmar. Nu, mer än 100 år senare, vi kan och bör använda IWD att belysa andra oro kvinnors tillgång till hälso- och sjukvård.

Vad är internationella kvinnodagen & Varför firar vi det den 8 mars?

load...

Medicin är inte one-size-fits-all

Vård och omsorg tekniker framåt i en sådan snabb takt att det ibland är svårt komma ihåg hur dessa genombrott sker. I de flesta fall får vi medicinsk kunskap och know-how genom forskning: organiserade kliniska prövningar senare publicerats i fackgranskade medicinska tidskrifter. Även om det är bra i teorin, kan det vara problematiskt i praktiken om olika grupper - som kvinnor - är undantagna från forskningen.

Historiskt sett i klinisk forskning som involverar sjukdomar som drabbar både män och kvinnor, de flesta av de ämnen var män. Detta innebär att resultaten därefter generaliseras och tillämpas på kvinnor. Men med tanke på storlek, hormonella och fysiologiska skillnader i olika organ, detta inte exakt fungerar. Tecken och symptom på villkor kan skilja mellan män och kvinnor, och behandling - särskilt dosering av läkemedel - är vanligtvis inte lika för alla.

load...

Det tydligaste exemplet på detta är hjärtsjukdom. Under flera år fick vi veta att tecknen på en hjärtattack innebära klänger en arm och bröstet och kollapsar på marken. Även om det är sant i vissa fall för män, hjärtsjukdomar presenterar på helt olika sätt hos kvinnor, centrerad mer på extrem trötthet och vad som känns som matsmältningsbesvär. Vi vet att nu på grund av vad läkarna har bevittnat i klinisk praxis samt nyare forskning. En av många skäl dessa missuppfattningar om hjärtsjukdomar hos kvinnor varade så länge var eftersom de var undantagna från en stor del av de tidiga kliniska försök.

Genom att känna till tecken på hjärtstopp och en hjärtattack hos kvinnor kan rädda ett liv

Sedan, på toppen av detta är kvinnors smärta tagit mindre allvar än mäns. Forskare vid University of Marylandfound att även om kvinnor rapporterade mer allvarliga nivåer av smärta vid tätare än män, deras smärta behandlas mindre aggressivt. Studien hypotesen att eftersom kvinnor har mer effektivt klara mekanismer för att hantera smärta, kan det bidra till en allmän uppfattning att de kan stå ut med mer smärta och i sin tur kräver inte samma nivå av behandling. Ovanpå det, fann forskarna att ofta är kvinnors smärta också förbises eftersom läkarna avfärda det som "känslomässiga" och inte värdigt samma omsorg som män smärta.

Så vad är lösningen? Liksom många djupt rotade problem med sjukvården kultur, det finns ingen quick fix. Men ett bra första steg är att uppmärksamma och att få andra att göra detsamma. Det behövs en större medvetenhet om detta för att fler människor - läkare och patienter - att börja ta kvinnors smärta på större allvar, och internationella kvinnodagen är en bra tid att börja göra buller.

Relaterade nyheter


Post Hälsa

En godkänd lista över saker som kan gå in i din vagina

Post Hälsa

Så här påverkar gråas anatomi vår syn på vården

Post Hälsa

Den här appen hjälper dig att behärska att gå ner på din partner - en slicka åt gången

Post Hälsa

Mina 35-åriga dambitar är uppenbarligen ansedda som äldre av mina OB-gyn

Post Hälsa

Varför galen pooper kanske inte kan hålla den

Post Hälsa

Sårallergier är verkliga och kan göra det svårare att bli gravid

Post Hälsa

Jag fick mitt liv efter min 5: e baby och resultaten var dramatiska

Post Hälsa

Varför det är viktigt att Taylor Swift visade upp till hennes groping rättegång

Post Hälsa

Vad jag lärde mig av att ha sex med en kvinna för första gången

Post Hälsa

Möt framtiden för äggfrysning

Post Hälsa

Sexuell hälsa i din 20s, 30s, 40s, 50s och bortom

Post Hälsa

Boxning klasser lärde mig så mycket mer än en riktig jab