Vad är inside-out endometrios? | BurnbrightLove.com

Vad är inside-out endometrios?

Vad är inside-out endometrios?

Medan få din period är aldrig riktigt en picknick för människor som menstruate, vissa har en föga känd smärtsamt tillstånd som kallas adenomyos som kan göra saken mycket värre. Den goda nyheten är adenomyos är inte livshotande. Den dåliga nyheten är att det kan leda till kraftig och varaktig menstruationer, intensiv uppsvälldhet och buksmärtor och svåra kramper. Det låter hemskt, eftersom det är. Så, vad är adenomyos, och hur skiljer det sig från endometrios?

Vad är adenomyos?

Enligt Dr Robert B. Albee Jr, grundare emeritus för Centrum för endometrios vård, adenomyos en gång kallas endometrios interna eller i lekmannatermer, "inside-out endometrios." Tillräckligt lika för att endometriosisthat det kallas en syster sjukdom är adenomyos ett tillstånd som orsakar endometrial vävnad i livmodern kaviteten för att växa in i livmodern muskel, vilket skadar livmoderväggen. Skillnaden är att med endometrios växer endometrial vävnad utanför livmodern, medan med adenomyos, växer inne i livmodern.

load...

Med adenomyos, fortsätter den förskjutna endometrievävnad tjockna, bryta ner och sedan blöder ut under varje menstruationscykel, vilket kan resultera i en förstorad uterus och smärtsamma, tunga perioder.

Om ingenting fungerar att behandla din tid kunde endometrieablation vara ett alternativ

Enligt Seckin Endometrios Center, mellan 40 och 50 procent av patienterna med adenomyos har också endometrios, och 50 procent av personer med adenomyos också ha muskelknutor vid något tillfälle.

Det finns tre olika klassificeringar av adenomyos - focal, adenomyoma och diffus. Focal adenomyos är fokuserad på endast en del av livmodern. Adenomyoma liknar fokal genom att den är fokuserad, men har vuxit till den grad att vara en massa eller godartad tumör. Diffus adenomyos är när endometrial vävnad har spridit sig över hela livmodern.

load...

Vad som orsakar det?

Sjukgymnastik skulle kunna bidra till din Outhärdlig bäckensmärta

Vilka är symptomen?

Symtom på adenomyos inkluderar:

 • Tung eller långvarig blödning eller båda
 • Dysmenorré, vilka är svåra menstruationskramper
 • Mensvärk varje dag av din tid
 • Kramper som förvärras när du blir äldre
 • Med blodproppar samtidigt på din period
 • Smärta under sex
 • Spotting mellan perioder
 • Ömhet i magen
 • Smärta vid tarmrörelser
 • Obekväma eller brännande urinering eller blod i urinen
 • Anemi
 • Minskad fertilitet
 • Ökad missfall och tidig födsel

En stor del av tiden, människor med adenomyos inte har några märkbara symptom eller tror att deras symptom för att vara normala delar av menstruation. Dr. Tamer Seckin av Seckin Endometrios Centerconfirms detta, säger att många flickor är gjorda att tro att smärta under menstruation är normalt.

"Vi måste göra ett bättre jobb med att definiera skillnaden mellan normal och onormal", förklarar hon. "Man måste förstå att smärta är inte normalt. Kronisk smärta har en anledning, en fysisk orsak, och är giltigt.”

Många symptom på adenomyos är mycket lika dem i andra tillstånd som fibroider, endometrios och polyper, så det är mycket viktigt att få kontrolleras av din läkare. Om din mens orsakar kraftiga blödningar och kramper som stör ditt dagliga liv, se din läkare är en nödvändighet eftersom det kan göra att du blir anemisk. Att handskas med smärta och andra symtom kan också leda till eller förvärra depression.

En snabb (men viktiga) Introduktion till inflammatoriska sjukdomar

Vilka är riskfaktorerna i samband med adenomyos?

load...

Det har funnits vissa faktorer som tycks öka risken att få adenomyos, som tidigare förlossning eller vara medelålders. Med en livmoderkirurgi, som en C-sektion eller få fibroids avlägsnade, är också kopplat till att öka sannolikheten för att utveckla adenomyos.

Normalt är adenomyos ett tillstånd som försvinner efter klimakteriet, så om närmar att ålder, kan en läkare ordinera anti-inflammatorisk medicin för att bidra till att minska smärta och blödning under menstruationen. Preventivmedel är ett annat alternativ att hjälpa till att minska symptomen. P-piller med östrogen och gestagen och plåstret minskar ofta blödning och smärta, medan spiral kan orsaka perioder att upphöra. Resultat med preventivmedel varierar och ibland ta lite trial and error. En hysterektomi är en annan potentiell behandling, särskilt för personer med sämre fall och de fortfarande år borta från klimakteriet.

Summan av kardemumman är att om du har tunga, smärtsamma perioder, kan det vara en annan orsak att vara medveten om och eventuellt ta upp med din läkare.

Genom Kelley O'Brien

Relaterade nyheter


Post Hälsa

Nej, min period är inte faktiskt magisk, tack så mycket

Post Hälsa

Vad du behöver veta om fibromyalgi - Lady Gagas kroniska smärtstillstånd

Post Hälsa

7 saker som hände när jag släppte försök att vara perfekt

Post Hälsa

Naturliga sätt att må bättre inifrån och ut

Post Hälsa

För min familjs skull ignorerar jag inte min hörselnedsättning

Post Hälsa

Varför bära billiga solglasögon kan faktiskt vara farligt

Post Hälsa

Vad det verkligen är att ha ett hudsjukdom i åldern av instagram

Post Hälsa

Vill du uppleva fler orgasmer? här är vad du ska berätta för din partner

Post Hälsa

Nej, republikanerna: att avskaffa planerad föräldraskap kommer definitivt inte att spara pengar

Post Hälsa

Skrämmad att ha sex efter en graviditet skrämma? du är inte ensam

Post Hälsa

Lovande nytt vaccin kan använda dina egna celler för att bekämpa bröstcancer

Post Hälsa

Slutar du städning, tripping eller nysning i din period? det här är varför