Perimenopaus symptom du kanske inte inser att du upplever | BurnbrightLove.com

Perimenopaus symptom du kanske inte inser att du upplever

Perimenopaus symptom du kanske inte inser att du upplever

”Du är perimenopausal,” min läkare sa till mig under min rutin cellprov lite över ett år sedan. Jag minns att jag tänkte för mig själv: Det är omöjligt, jag är bara 41 år gammal, måste det vara något annat.

Men så fort jag började lista ut alla de fysiska och känslomässiga förändringar som verkade ha tagit över min kropp sedan förra gången jag såg henne, saker snabbt börjat lägga upp.

Helt realistiska kvinnor och deras biologiska klockor

Huvudvärk, nattliga svettningar, viktuppgång (särskilt i mittsektionen) och ökad ångest och depression hade blivit en normal del av mitt liv.

load...

När jag såg min läkare nicka huvudet med varje symptom jag rabblade snabbt insåg jag att vid en ålder av 41, var min kropp börjar förbereda sig för övergången till klimakteriet.

Och medan jag hade slutligen några svar på de fysiska och känslomässiga sjukdomar som hade förbryllande mig under det senaste året, även hon informerat mig att min kropp kan ta ytterligare 10 plus år att faktiskt nå klimakteriet.

Vad är klimakteriet?

Perimenopausemeans "runt klimakteriet" och hänvisar till den tid under vilken din kropp gör den naturliga övergången till klimakteriet, som markerar slutet på de reproduktiva åren.

Många av de ändringar du upplever under klimakteriet är ett resultat av minskande östrogen, som tillsammans med progesteron stiger och faller när du gör din väg till klimakteriet.

load...

Kvinnor börjar klimakteriet vid olika åldrar och stadier i livet. Vissa kan börja upplever symptom så tidigt som i mitten av 30-talet, medan andra börjar märker förändringar i 40-årsåldern.

Den varm flashin' dam guide till att äta dig igenom klimakteriet

Vilka är symptomen?

De symptomsthat kvinnor oftast upplevelse på sin resa till klimakteriet inkluderar: oregelbundna menstruationer, värmevallningar och sömnproblem, humörsvängningar, vaginala och problem med blåsan, minskar fertilitet, ömhet i brösten, förändringar i sexuell funktion, förlust av benmassa och förändrade kolesterolnivåer.

Kvinnor som har upplevt klimakteriet rapporterar också en högre än normalt antal på skalan som de möter oförklarlig viktökning.

Som hormonnivåerna skiftar stödja oss under våra efter reproduktiva år, de få extra pounds tenderar att krypa upp utan förvarning. Viktökning är ofta kopplad till fluktuerande östrogen nivåer, vilket kan göra att upprätthålla balansen i kroppen svårt.

Och om värmevallningar, viktökning, humörsvängningar och sexuella dysfunktioner inte var tillräckligt för att ta itu med många kvinnor också reportshort sikt minnesnedsättning eller brist på fokus. Denna ”fuzzy tänkande” eller "brain dimma" som verkar ta över på ett ögonblick meddelande kan också kopplas till de hormonella förändringar som ledde fram till klimakteriet.

Hantera klimakteriet: Ortopediska frågor

Hur länge varar det?

Den genomsnittliga lengthof klimakteriet är fyra år, men kvinnor kan uppleva allt från några månader till 10 års symptom. Perimenopause avslutas när en kvinna har gått 12 månader utan att ha sin tid.

Att minska symptomen

Det finns mycket du kan göra - från kost och livsstil förändringar på läkemedel - för att minska symtomen dramatiskt.

load...

Läkare har funnit att systemisk östrogenbehandling, som omfattar låg dos p-piller, plåster, gel eller kräm kan hjälpa till att hantera det obehag som kommer med nattliga svettningar och värmevallningar. För kvinnor upplever vaginal torrhet, kan östrogen också appliceras direkt till vagina med hjälp av en vaginal tablett, ring eller grädde.

En del kvinnor upplever också befrielse från värmevallningar och minskade humör syndrom symtomen genom att ta ett antidepressivt medel eller en selektiv serotoninupptagshämmare.

Andra metoder för symptom reduktionen innefattar rökavvänjning; minska ditt intag av koffein, socker och alkohol; och att få tillräcklig motion och sömn.

Blickar framåt

Många kvinnor som upplever mildare symptom kan hantera eventuella obehag med några kost och hälso förändringar de gör på egen hand. Men om du upptäcker att du inte kan få lindring på egen hand, kan det vara dags att besöka din läkare för att prata om alternativ som är individualiserade till dina egna behov.

Relaterade nyheter


Post Hälsa

Amning efter en c-sektion kan hjälpa till att lindra smärta

Post Hälsa

Anledningen till att dina händer och fötter är kalla hela tiden

Post Hälsa

7 enkla livsstilsförändringar kvinnor och män kan göra för att hjälpa till att bli snabbare

Post Hälsa

Vad är wellnessarkitektur och fungerar det faktiskt?

Post Hälsa

Att flytta till en ny plats kan förändra din personlighet

Post Hälsa

Allt du behöver veta om endometrios

Post Hälsa

Vad är pudendal neuralgi, och varför kan det leda till bäckensmärta?

Post Hälsa

En sammanfattning av alla vägar som dina hälsorättigheter har äventyrats i veckan

Post Hälsa

Här är nästa snygga taktik för att minska tillgången till reproduktiv hälsovård

Post Hälsa

5 dåliga hälsovanor och hur man fixar dem

Post Hälsa

Kan inte få en orgasm? här är vad du behöver veta om anorgasmi

Post Hälsa

Hur du kommer ihåg den här helgens hangover beror på genetiken