Kan kyssar ett nyfött barn verkligen vara dödligt? läkare väger in | BurnbrightLove.com

Kan kyssar ett nyfött barn verkligen vara dödligt? läkare väger in

Kan kyssar ett nyfött barn verkligen vara dödligt? läkare väger in

Igår vi lärt oss av den hjärtskärande död Mariana Reese Sifrit, som dog 18 dagar efter hennes födelse contracting efter viral meningitiswhen hon var mindre än en vecka gammal. Den meningit orsakades av HSV-1 - samma herpesvirus som orsakar munsår - och tros ha överförts genom en kyss.

Men hur sannolikt är det att hända? Vi talade med flera läkare att ta reda på vilka nya föräldrar behöver veta.

Gör föräldrar verkligen behöver oroa sig för någon att göra sitt barn mycket sjuk genom att kyssa det?

Kort sagt: Ja, det kan hända, men det är mycket sällsynt.

”Folk kan definitivt göra en baby sjuk genom att kyssa dem”, säger Dr Gina Posner, barnläkare på Orange Coast Memorial Medical Center i Fountain Valley, Kalifornien. ”Saliv bär en hel del bakterier. Om de inte är sjuka, då barnet inte kommer att bli sjuk, men om de har en förkylning eller andra virus eller bakterier, kan det lätt spridas genom att kyssa.”

load...

Amning Efter en C-avsnitt kan lindra smärta

Nyfödda har omogna immunsystem, vilket gör dem mer sårbara för allvarliga sjukdomar från virus och bakterier som orsakar endast mild sjukdom hos äldre barn och vuxna, Dr. Emily Edwards, barnläkare vid Saddleback Memorial Medical Center i Laguna Hills, Kalifornien, berättar SheKnows. Till exempel herpesvirus som kan orsaka munsår hos vuxna kan orsaka neonatal meningit i en nyfödd, tillägger hon.

Hur hände det här?

Herpes hjärnhinneinflammation kan orsakas av bakterier, svampar eller andra typer av bakterier, och det kan spridas genom sexuell kontakt eller från en kvinna till hennes barn under förlossningen, enligt Johns Hopkins Medicine Dr. Trung Tristan Truong, barnläkare vid MemorialCare Medical Group i San Juan Capistrano, Kalifornien, säger. Truong förtydligar, är dock att herpes virus, så herpes meningit (inflammation i hjärnhinnorna) eller herpes encefalit (hjärninflammation) eller båda (meningoencefalit) kan inte orsakas av bakterier eller svampar.

load...

Enligt Dr Charles Shubin, barnläkare vid Mercy Medical Center i Baltimore, nyfödda upp till 2 månaders ålder är immun inkompetent, liknande cellgifter eller HIV-patienter.

Hur vanligt är det?

Lyckligtvis, meningit orsakad av bakterier eller herpes är sällsynt, förekommer hos mindre än 1 av 1000 levande födda. Dessutom Edwards säger att hon har sett barna hjärnhinneinflammation minskning under de senaste åren på grund av utvecklingen av vacciner. Dock kan dessa fall vara förödande när de inträffar, konstaterar hon, vilket permanent neurologisk dysfunktion eller död.

Vad du behöver veta om Postpartum OCD

Dr. Amesh A. Adalja, senior associate vid Johns Hopkins Center for Health Security konstaterar att detta är en ”ganska sällsynt och inte det normala förloppet.”

På samma sätt säger Posner att även om hon har personligen inte haft några fall av hjärnhinneinflammation som överförs av en kyss till en nyfödd, är det möjligt - även om det inte är så smittsamt som något som mässling.

Vad ska föräldrarna tillåter / inte tillåta när det gäller människor som har kontakt med nyfödda?

Kort sagt, människor med någon form av smitt - eller potentiellt smittsamma - ska tillstånd inte kyssa barn.

Någon som har en aktiv sjukdom i luftvägarna (vanlig förkylning, odiagnostiserade kronisk hosta tillstånd, misstänkt influensa), en uppenbar infektion (som vattkoppor) eller en aktiv intestinal sjukdom (diarré / kräkningar) förmodligen bör bäst hålla sig borta från kontakt med nyfödda barn, säger Truong och tillade att någon med ett munsår inte bör kyssas barn.

load...

Medan de med skador orsakade av oral herpes bör definitivt undvika kyssar andra bör de tänka på att överföringen kan ske även utan en öm, säger Adalja.

Dessutom rekommenderar Edwards att föräldrar bör också uppmuntra sina hushålls kontakter och nära familjemedlemmar och vänner att se till att deras influensa och Tdap vaccinationer är uppdaterade.

Och oavsett vad läkarna rekommenderar att anyvisitors kommer i kontakt med nyfödda bör tvätta händerna med antingen tvål och vatten eller hand sanitizer.

”Jag säger alla föräldrar till nyfödda som folk kan komma besök om de är 100 procent frisk” Posner säger. ”Om de tala om för dem att de bara har en liten halsont eller i slutet av en kall, jag har en förälder säga att besöka när de känner 100 procent bättre.”

Vad veta om förlossningsdepression och ångest

Visst, det är en sak att säga vuxna med en infektion från en nyfödd, men hur andra barn?

Posner säger att hon försöker ge människor - barn, särskilt - alternativa platser att kyssa nyfödda, så att de undviker ansiktet. Dessa inkluderar på undersidan av deras fötter eller baksidan av huvudet.

Relaterade nyheter


Post Hälsa

3 saker jag önskar visste innan jag fick mina underarmar vaxade

Post Hälsa

Kreativ 8-flytta partner träning med band och bollar

Post Hälsa

Jag bryr mig inte om Zumba inte är cool längre - jag älskar det fortfarande

Post Hälsa

Överraskande hälsofördelar med vårrengöring enligt en läkare

Post Hälsa

Tecken på uttorkning du kanske saknar

Post Hälsa

Hur tom prisbekräftelsen kan påverka din tillgång till preventivmedel

Post Hälsa

Det första manuset som säger vagina påminner oss om att vi har en lång väg att gå

Post Hälsa

Varför klämmer vi och maler våra tänder när vi sover?

Post Hälsa

Vad är normala biverkningar efter att ha tagit planen b-piller?

Post Hälsa

Jag födde vid 39: det var därför jag valde att bli inducerad

Post Hälsa

Varför torkar du dig själv fel

Post Hälsa

Bröstcancer hos män är ingen myt - här är vad du behöver veta