Försöker att bli gravid? Det viktiga testet som din gynekolog inte berättar om | BurnbrightLove.com

Försöker att bli gravid? Det viktiga testet som din gynekolog inte berättar om

Försöker att bli gravid? Det viktiga testet som din gynekolog inte berättar om

När du doppa en tå i hackig vatten infertilitet, kan alla insider initialisms vara överväldigande (FET, TTC, IUI - listan kan göras lång). Men det finns en tre bokstäver Förkortning som du especiallyneed veta, och det är AMH. Den står för anti-Muller-hormon, och många läkare anser att det är den mest tillförlitliga indikatorn av äggstocks reserv - aka antalet friska ägg en kvinna har lämnat.

Jag lärde mig den hårda vägen att inte alla läkare erbjuder detta test till kvinnor med oförklarad infertilitet. Efter min man och jag hade försökt nästan ett år utan lycka, besökte jag min gynekolog för att få några svar. Tester av min estradiol, FSH (follikelstimulerande hormon) och progesteron nivåer alla kom tillbaka ”stora” - så hon berättade för mig att hålla kursen och komma tillbaka i sex månader om jag inte var gravid ännu.

load...

Hur "Rainbow Mamas" hjälper till att sprida Välbehövlig Missfall medvetenhet

Sex månader senare, min ugnen var fortfarande sans bulle, så jag ringde min gynekolog igen för att se om vi kunde göra en intrauterin insemination behandling. Men när jag gick för det första besöket kunde inga ägg folliklar ses på ultraljud. Min gynekolog var förvirrad, liksom jag - trots allt, hade min tid alltid varit som ett urverk, och mina hormonnivåer hade mätt på rätt spår för en sund reproduktion. Men min ökända äggkartong faktiskt visade sig vara tom.

Vid det laget hade det varit en och en halv försöker bli gravid år, så jag bestämde att säga sayonara till min gynekolog och konsultera en fertilitet läkare (aka reproduktiv endokrinolog). RE utfört mer omfattande tester, som betalas ut. Jag lärde mig att mina AMH-nivåerna var mycket låga på 0,45. (Jag var 37 vid den tiden, men dessa nivåer var i nivå med en kvinna över 41.) Översättning? Jag hade en diagnos av minskad äggstocks reserv, och jag var inte troligt att tänka utan medicinsk åtgärd - eller möjligen alls.

load...

Som någon vars biologiska klocka verkar vara tickar högre vet är det dags för det väsentliga när du är över 35 och försöker bli en mamma. (Fråga bara den amerikanska Graviditet Association, som säger den genomsnittliga tid det tar par i denna åldersgrupp att bli gravid är ett till två år.) Efter min diagnos, jag kämpade för att acceptera det faktum att jag slösat bort en och ett halvt år av värdefull tid - särskilt i ljuset av det faktum att allt som krävdes för att förklara min fråga var ett enkelt blodprov jag kunde ha fått direkt.

Gåvor du förmodligen inte ge någon Kämpar med infertilitet

Genom att ta en informell undersökning av mitt Resolveinfertility stödgrupp, lärde jag mig att mer än hälften hade heller aldrig testats för AMH tills besöker en fertilitetsklinik. Jag fick liknande svar inlägg frågor i olika infertilitet relaterade Facebook grupper.

Och när jag talade med Dr. Deborah Simmons, en Minnesota-baserade terapeut som specialiserat sig på infertilitet, sade hon, ”många av mina patienter berättar att de har slösat bort värdefull tid och år med sin OB-GYNs, som inte har kontrollerat AMH nivåer Allt. Jag säger till mina patienter som OB-GYNs är fantastisk på graviditet och förlossning, men de flesta är ganska dålig på kontroll av infertilitet.”

Så varför inte fler gynekologer erbjuder denna enkla - men vital - test?

Enligt Austin-baserade reproduktiv endokrinolog Kaylen Silverberg, är det att deras förståelse av fertilitet är inte i nivå med det av en RE.

”Gynekologer inte fertilitet specialister”, säger Silverberg, som arbetar med Texas Fertility Center. ”Även om de är välmenande, de flesta gynekologer är inte medvetna om AMH eller hur man ska tolka det.” Han tillägger att de flesta gynekologer bara få fyra till åtta veckors formell utbildning om infertilitet under deras medicinska residency, medan styrelse-certifierade fertiliteten läkare måste fylla i ytterligare tre år av utbildning i reproduktiv endokrinologi.

load...

Lägg till att det faktum att AMH bara har kommit in i fertilitets konversationen ganska nyligen - cirka åtta till tio år sedan, säger Dr Ruben Alvero av Women & spädbarn Fertility Center i Providence, Rhode Island. ”AMH är ett relativt nytt tillägg till vad vi gör, så OB-GYN läkare kan ha tränat tillbaka när FSH var det enda test."

Varför En Par meddelar sin barnlöshet med lustiga Foton

Både Silverberg och Alvero ta AMH hänsyn med ett antal andra variabler för att få den mest kompletta bilden av en kvinnas reproduktiva framtidsutsikter. Ålder och andra hormonnivåer är också vägas in i ekvationen - specifikt FSH och östradiol (mätt på cykel Dag 3) - såväl som antral follikel count (antalet folliklar sett via ultraljud).

Men i många fall är AMH anses vara den bästa barometer av äggstocks reserv.

”Det finns vissa uppgifter som tyder AMH är den mest prediktiva [Test] för där någon i hennes reproduktiva livslängd”, säger Silverberg. ”Om jag ser en 30-årig med en AMH 3, då kan jag berätta för henne med en viss grad av säkerhet att klimakteriet är inte runt hörnet. Om jag ser en 30-årig med en AMH 0,2, kan jag säga med 100 procents säkerhet att vi måste få flytta omedelbart om hon vill använda sina egna ägg.”(Undrar vad optimala AMH nivån för din ålder ? Kolla in det här diagrammet.)

Själv gjorde jag sluta att övervinna oddsen att ha en uppsättning av vackra tvillingar - men först efter en serie av sex harva IUI och IVF-behandlingar. Om jag kunde göra det hela igen, skulle jag definitivt har begärt testet så fort jag misstänkte att något var fel, och det är mitt råd till någon kvinna som vill ha barn. Det är dags fler gynekologer fick memo, och att endast kommer att hända om vi är våra egna förespråkare.

Historiens sensmoral? Räknas dina ägg.

Relaterade nyheter


Post Hälsa

Är jag deprimerad eller bara ledsen?

Post Hälsa

Sluta allt och ladda ner dessa kvinnors hälso podcasts

Post Hälsa

Vetenskap bekräftar att det bara finns en riktig baksmälla kur

Post Hälsa

Dessa hem träningsprogram kommer helt förändra hur du tränar

Post Hälsa

Övervinna stigmbilden kring funktionshinder och kön

Post Hälsa

Bröstcancer hos män är ingen myt - här är vad du behöver veta

Post Hälsa

Vad Ingen berättar om viktminskning efter kemi

Post Hälsa

Du borde veta namnen på dessa svarta kvinnors hälsohjältar

Post Hälsa

Här är vad som verkligen händer med din kropp när du håller i käften

Post Hälsa

7 lite låga ansträngningar för att hålla sig i form denna vinter

Post Hälsa

Det finns ingen fel sätt att onanera, men det finns tekniker för att göra det ännu bättre

Post Hälsa

Kan du bli beroende av sexting?