En medicinsk pro droppar några åderbråckfakta (och talar hur man blir av med dem) | BurnbrightLove.com

En medicinsk pro droppar några åderbråckfakta (och talar hur man blir av med dem)

En medicinsk pro droppar några åderbråckfakta (och talar hur man blir av med dem)

För många av oss, vår första minne av att se åderbråck var på vår mamma eller mormor ben på semester med familjen på stranden. Synen var definitivt något att ta notis om, men inget alltför alarmerande - men när åderbråck börjar dyka upp på egna ben, det är en helt annan historia.

De kan dyka upp från ingenstans, vare sig det från graviditet eller på grund av att dina ben har stressad från att arbeta på ett stillasittande jobb för första gången direkt ur college. Alla som har behandlat de djupa blå eller lila ådror som buktar från under huden känns oftast som de är den enda personen i världen att hantera problemet, men sanningen är, åderbråck är ett bekymmer för miljontals människor - inte bara för att de är fula, men också för att de kan vara obekväma och ibland smärtsamt.

load...

Dina känslor kan faktiskt påverka tarmarna

”Åderbråck är vener som har blivit dilaterade eller utbuktning på grund av ventil misslyckande”, säger Dr Kathleen Gibson, en styrelse-certifierad kärlkirurg öva på Lake Washington Vascular, som har skrivit eller co-författat artiklar för publikationer som Journal of Vascular kirurgi, Phlebologyand Journal för Vascular ultraljud, liksom flera bokkapitel. ”De utgör mellan muskeln och huden och verkar som en synlig bula under huden, ibland med en svag blå färg. Ventiler är tunna membran inne vener som håller blodet flyter från fötterna mot hjärtat. När dessa enkelriktade ventiler misslyckas, kan blodflödet i fel riktning mellan hjärtslag och pool i benet vener. Detta kan orsaka ökat tryck i venen, utvidgning och smärta."

load...

De vanligaste symtomen på åderbråck är tyngd, värkande, bultande, svullnad och klåda, säger Gibson, och upp till 10 procent av personer med åderbråck kommer att utvecklas mer allvarliga problem, såsom svullnad, förändringar i färg och struktur i huden och även öppna sår.

”Den vanligaste riskfaktorn för åderbråck är att ha en förälder med åderbråck” Gibson säger. ”Förutom ärftlighet, i de flesta fall finns det ingen definitiv orsak till åderbråck. Två personer kan ha samma livsstil, diet och sjukdomshistoria, och en person kan hamna utveckla åderbråck, och den andra inte.”

Åderbråck är vanligare hos kvinnor, troligen eftersom de är i samband med graviditet, säger Gibson. Och även om de inte är en enda orsak till åderbråck, fetma, viktökning och spendera långa tidsperioder på fötterna kan förvärra tillståndet.

Vilket leder till Gibsons nästa punkt: Det finns tre vanliga myter ute om åderbråck. Den första är att det är helt enkelt ett estetiskt problem och är egentligen inte ett hälsotillstånd som kan orsaka en hel del smärta. Den andra missuppfattningen Gibson säger att hon kommer över är att folk tror åderbråck förekommer endast hos personer som är överviktiga eller feta. Och den tredje är att korsa benen kan orsaka åderbråck. "Det finns inga bevis för att stödja denna idé", Gibson säger.

Tyvärr finns det inga beprövade, tillförlitliga metoder för förebyggande för åderbråck. "Din livsstil, hälsa och familjehistoria alla spela en roll, men inte direkta orsakerna till åderbråck" Gibson säger. "Om du har åderbråck eller en stark familjehistoria av åderbråck, men du kan minska dina chanser att få svåra åderbråck genom att upprätthålla en hälsosam vikt och har en regelbunden motion rutin."

load...

Om du redan har utvecklat åderbråck, inte kasta in handduken och antar att du måste leva med dem för evigt. Gibson säger att det finns flera banbrytande och effektiva behandlingsalternativ där ute att överväga.

”Under de senaste åren har nya rutiner för åderbråck med hjälp av sclerotherapy uppstått”, Gibson säger. ”En terapi, kallas ClariVein (tillverkad av Kärl Insights), använder en anordning som mekaniskt skadar innerfoder av venen medan injicera en scleroterapi läkemedel för att orsaka ven stängning. En annan, kallad Varithena (tillverkad av BTG), använder en skum sclerosant som är synlig under ultraljud för att skada och stänga venerna.”

Den nyaste behandling för åderbråck kallas VenaSeal (tillverkad av Medtronic). Food and Drug Administration godkänt det under det senaste året. Denna minimalt invasiva procedur använder en speciellt framtagen medicinskt lim för att stänga vener hos patienter med åderbråck, säger Gibson och tillägger att Lake Washington Vascular var inblandad i kliniska prövningar som ledde till godkännandet av både Varithena och VenaSeal. ”Med VenaSeal, patienten inte behöver sedering eller ett lokalbedövningsmedel med undantag för en enda plats”, säger hon. ”Patienter upplever oftast mindre blåmärken och har en minskad risk för nervskada än man kan se med andra behandlingar. VenaSeal är den enda större åderbråck behandling som inte kräver användning av stödstrumpor som en del av återhämtningsprocessen.”

Är att ha en Broken Heart en faktiska medicinska tillstånd?

Alla förfaranden har fördelar och nackdelar, och du bör diskutera dina alternativ med en läkare innan du fortsätter. När det gäller kostnaderna, Gibson säger behandlingar kan variera från hundratals dollar till flera tusen dollar, och de olika förfarandena kan kräva mer än ett behandlingstillfälle.

Oavsett om du söker efter sätt att befria kroppen av åderbråck på grund av hur de ser ut, känner eller båda, är det skönt att veta att med en uppsjö av behandlingsalternativ som finns kommer att vara perfekt för dig. Och det kan du förmodligen korsa benen utan att behöva oroa åderbråck.

Relaterade nyheter


Post Hälsa

Vill du ta hand om din reproduktiva hälsa? dessa 4 appar kan hjälpa till

Post Hälsa

Mina 35-åriga dambitar är uppenbarligen ansedda som äldre av mina OB-gyn

Post Hälsa

Den överraskande rollpinneljuice kan spela i träningspass

Post Hälsa

Nästan 40 procent av tusenåriga kvinnor diskuterar inte detta med sina partner

Post Hälsa

Varför sex är den värsta tiden att gå in i hjärtstillestånd

Post Hälsa

Vaginal östrogen inte kopplad till cancer eller hjärtsjukdom

Post Hälsa

3 viktiga strategier för att stödja en vän som kämpar med en ätstörning

Post Hälsa

Ska du ta en mindfulness födelseklass?

Post Hälsa

Det finns ingen fel sätt att onanera, men det finns tekniker för att göra det ännu bättre

Post Hälsa

Vad ska man göra om man blir sjuk när man reser

Post Hälsa

Här är vad du borde veta om kvinnor och ansiktshår

Post Hälsa

10 riktiga skäl att kyssa är faktiskt bra för dig