Den överraskande kopplingen mellan mat, perioder och IBS | BurnbrightLove.com

Den överraskande kopplingen mellan mat, perioder och IBS

Den överraskande kopplingen mellan mat, perioder och IBS

Om du känner för att dina val av mat under din tid har en större inverkan på din matsmältning än vanligt, du på något.

Den International Foundation för Gastrointestinal Disorderssays personer med perioder upplever större känslighet för vissa livsmedel, såsom de som är gasproducerande, runt tiden för menstruation.

Lyckligtvis justera min kost hjälpte mig bättre hantera mina colon irritabile symptom. Kött och mejeriprodukter orsakade mig stort obehag och flera badrum resor inom en kort tid. Det är därför sex år sedan slutade jag äta kött och för tre år sedan, klippa ut mejeri helt från min kost.

Att leva med IBS är i grunden en process av trial and error

Ända sedan, har jag följt en helt växtbaserad, vegan diet; medan jag fortfarande kämpar med symptomen, de har lättat och gjorde mitt liv en hel del mer hanterbar. Några av mina favorit måltider inkluderar tofu blandar rik med grönsaker och toppat med veggie bacon, nondairy yoghurt med mandel, någon typ av potatis och något med mejeri-fri ost, särskilt pizza.

load...

Allas matsmältningssystem är olika, så en växtbaserad kost som fungerar för mig kanske inte fungerar för någon annan med IBS.

Till exempel har många tränat låg FODMAP diet - som är en diet som begränsar intaget av fermenterbara oligosackarider, disackarider, monosackarider och polyoler - för att lindra sina IBS symtom. Enligt Harvard University Medical School, har en tunntarmen absorberar inte FODMAPs väl, och som ett resultat, ökar mängden av vätska och gas i tarmen och orsakar uppblåsthet och förändringar i den hastighet där livsmedel ordentligt smält. Detta resulterar i mer gas, smärta, förstoppning och diarré än vanligt. Livsmedel som begränsas av den låga FODMAP diet inkluderar laktos, vissa typer av grönsaker, fruktos, konstgjorda sötningsmedel och andra.

load...

Även om specifika kost kan hjälpa dig att förstå vilka livsmedel som är lättare att smälta, det enda sättet du kan lära sig är att hitta utlösande livsmedel genom att noga följa de måltider du äter och dokumentera hur de reagerar med mag-tarmkanalen.

Som en övning, planerar att spåra allt du äter och spela in dina tarmrörelser under en vecka. En app som Bowelle, utformad för att spåra gastrointestinala problem, kan hjälpa dig att göra detta. När veckan är slut, reflektera över vad du spelade in och fråga dig själv vilka livsmedel smälta väl och som inte gjorde. Detta kommer att hjälpa dig att börja lyssna på din kropp och vilka typer av livsmedel det oftast förkastar.

Vad händer med din kropp varje dag i menstruationscykeln

Enligt Health, vissa andra livsmedel se upp för bland annat gluten, mejeriprodukter, bearbetade och stekt mat, bönor, baljväxter, alkohol, lök, vitlök, koffeinhaltiga drycker, choklad, blomkål och broccoli. Några säkra livsmedel innehåller proteiner som tofu och kyckling, dairy- och laktosfria alternativ, grönsaker som sallad och morötter och frukter som kiwi och cantaloupemelon.

Även menstruation lätt kan utlösa bäckensmärta genom obekväma tarmrörelser, kan du använda din kost för att hantera dina symtom och göra ditt liv enklare.

Av Danielle Corcione

Relaterade nyheter


Post Hälsa

Hur ofta ska du urinera? en expert väger in när man oroar sig

Post Hälsa

Tyvärr - det finns inga fördelar med att sötas med agave nektar

Post Hälsa

Sexuell hälsa i din 20s, 30s, 40s, 50s och bortom

Post Hälsa

Hur graviditeten drabbade min psoriasis och vad jag gjorde för att hantera det

Post Hälsa

Amning efter en c-sektion kan hjälpa till att lindra smärta

Post Hälsa

Reproduktiva rättigheter är inte bara kvinnors rättigheter

Post Hälsa

Trumps val har utlösts för tidigare kultmedlemmar

Post Hälsa

6 bantning botemedel du inte visste existerade

Post Hälsa

7 sätt senat hälsovård Bill gör ont kvinnor

Post Hälsa

4 erogena zoner som inte är G-spot

Post Hälsa

Vad är karbainfluens, och hur behandlar du det?

Post Hälsa

Födelsekontroll spelar en livräddande roll i mitt lesbiska förhållande