4 vanliga orsaker till vaginal klåda och hur man får lättnad | BurnbrightLove.com

4 vanliga orsaker till vaginal klåda och hur man får lättnad

4 vanliga orsaker till vaginal klåda och hur man får lättnad

Det finns en anledning "sand i slidan" är ett sätt att säga att någon är på dåligt humör. När du är kliande "där nere," det finns inget slut på eländet och obehag.

Vaginal klåda är nog att köra någon galen. Det är olycklig, men du kan inte repa, speciellt inte offentligt (och inte heller om du vill hålla dig frisk). Men vad är det kliar? Här är fyra vanliga orsaker till vaginal klåda och några snabba sätt att få lindring.

Vaginal jäst infektioner

Vaginal jäst infektioner orsakas av en överväxt av candida, en bakteriell svamp som också vanligen påverkar huden och munnen. Enligt kvinnors hälsa, är ungefär 75 procent av kvinnor som drabbats av svampinfektioner (även kallad candidiasis) minst en gång, som lider av symptom som brinner runt vulva, svår klåda i och runt slidan och en onormalt tjock, ostliknande, vita flytningar. Kvinnor som har jäst infektioner kan också uppleva smärta vid samlag, rodnad runt vulva och smärtsam urinering.

load...

Normalt slidan kan reglera sin egen bakterier och pH-nivåer. Om det blir off-otakt, kan din vagina bli en grogrund för mycket jäst. Mayo Clinic förklarar att ”bredspektrumantibiotika, som dödar ett spektrum av bakterier, också döda hälsosamma bakterier i slidan”, vilket är anledningen till att läkare rekommenderar ofta kvinnor som tar antibiotika börjar ta en probiotisk eller äta probiotiska-rika livsmedel som yoghurt och kefir. Även jäst kan växa när som helst, klädd i en våt baddräkt eller svettig trikåer för länge, klädd smutsiga underkläder, sova i underkläder och ha sex med någon med en svampinfektion alla möjliga orsaker.

Om du tror att du har en svampinfektion, bör du boka tid för att se en läkare eller sjuksköterska, som kommer att utföra en smärtfri cultureand skicka in provet för testning. Om du har en infektion, kommer du sannolikt att ordineras en en- eller två doser piller att slå ut och dina symptom bör klara upp inom en dag eller så.

load...

För att förhindra framtida svampinfektioner, är det viktigt att hålla din vagina ren och torr, slitage bomull underkläder, sömn underkläder fri och ta kosttillskott eller probioticsto främja sund självrengörande.

Bakteriell vaginos

En annan vanlig orsak till klåda är bakteriell vaginos, ett tillstånd som liknar candidiasis. Forskning som utförs vid Centers for Disease Control and Prevention funnit att bakteriell vaginos är mer sannolikt att påverka kvinnor som är sexuellt aktiva, även om det inte är tekniskt sexuellt överförbara. De direkta orsakerna till BV är okänd, men bakterierna kan inte passera genom ytor som toaletter eller genom badtunnor eller pooler. Enligt Dr Beverly Whipple i en artikel för Everyday hälsa, kvinnor som douche ofta störa slidan är självrengörande processer och ”spola ut den normala bakterie” som krävs för att förhindra infektioner. Vanligtvis bakteriell vaginos - och obehagliga symptom som åtföljer den - avta på egen hand inom ett par dagar. I de fall där infektionen är allvarligare, kan återhämtningen tar längre tid och kräver behandling.

Att diagnostisera BV, kommer en läkare att utföra en standard vaginal tenta följt av antingen en våt mount, pust test eller pH examen. Ingen av testerna är invasiv eller smärtsam - en våt mount test kräver en urladdnings svabb som blandas med saltlösning och undersöktes sedan, och en doft testet, enligt WebMD, utförs genom att kombinera ”kaliumhydroxid [och en] prov av vaginal flytning att ta reda på om en stark fiskliknande lukt produceras.”Om infektionen är allvarlig nog, kommer en läkare ordinera antibioticsto hastighet läkningsprocessen tillsammans.

Trikomonasinfektion

Trichomoniasis, även känd som trich är en lätt behandlas sexuellt överförbar infektion som drabbar över 3,5 miljoner amerikaner. Planerade Parenthoodexplains trich som en ofta symptom infektion ”som orsakas av protozo -. En mikroskopisk, en-cell djur” Kvinnor med trich märker ofta ett skummigt blickande urladdning, dålig vaginal lukt och svullnad förutom klåda. Sprid oftast genom sexuell kontakt, är trich lätt att diagnostisera och behandla.

load...

I likhet med många andra vaginala infektioner, om du tror att du kan ha trich, bör du se en läkare, som kommer att utföra en vaginal undersökning och en bomullstopp för att testa för infektion. Trich kan förebyggas genom att använda kondom och utöva försiktighet med sexuella partners, och oftast behandlas med antivirala läkemedel.

Cervicit

Cervicit eller halsinflammation, kan ofta orsaka klåda förutom gul eller blodiga flytningar och bäckensmärta. Enligt Merck Manual, är cervicit ofta orsakas av andra infektioner, inklusive klamydia, gonorré och herpes, men det kan också vara resultatet av livmoderhalscancer skador som ibland inträffar efter tamponganvändning eller medicinska procedurer. Livmoderhalscancer inflammation orsakar ofta utsläpp som ser ut och känns som pus och ofta kännetecknas av vaginal blödning.

Om en läkare tror att du kanske lider av cervicit, kommer de att göra en fullständig bäcken examen och sedan utföra en cervikal pinne för att testa. Om det finns anledning att tro att du kan ha en annan livmoderhalscancer tillstånd kan din läkare följa upp genom att utföra ett cellprov eller en colposcopyto titta närmare på livmoderhalsen och omgivande områden. Antibiotika och antivirala läkemedel är vanligtvis de snabbaste sätten att läka från cervicit, eftersom de är benägna att behandla STI som kan vara den bakomliggande orsaken. Om den lämnas obehandlad kan cervicit öka en kvinnas risk att utveckla inflammatoriska sjukdomar eller andra mer allvarliga bäckenproblem, så söker läkarvård snabbt rekommenderas.

Vaginal klåda kan orsakas av en mängd olika infektioner - både sexuellt överförbara och på annat sätt - och i slutändan bör du söka läkare om du besväras mer än ett par dagar. Oavsett om du är sexuellt aktiv, kan du ha en infektion som kräver behandling innan den kan klara upp och du kan vara bekväm igen.

Skriven av Emma Miller

Relaterade nyheter


Post Hälsa

Vad du borde veta om periodundertryckning

Post Hälsa

Din prosecco vana kan förstöra dina tänder

Post Hälsa

Varför emmys var en stor natt för kvinnors hälsa

Post Hälsa

Kroniskt trötthetssyndrom är inte bara trötthet - det är en dödlig sjukdom

Post Hälsa

Ska jag vara orolig för mitt bröstvårt hår?

Post Hälsa

8 saker du borde noga veta om din vagina

Post Hälsa

Varför bröstcancerdöd är nere 42 procent i USA

Post Hälsa

Gör dig redo, för vi kommer att släppa bröstfakta någonsin

Post Hälsa

Det är officiellt: det finns särskilda egenskaper som människor lockas till

Post Hälsa

Nu kan du träna som den ökända RBG

Post Hälsa

6 sommarövningar hacks för när det är för varmt att gå ut

Post Hälsa

Vi vet nu mer om sambandet mellan födelsekontroll och bröstcancer